Pastellit, kirkkaat värit vai luonnolliset sävyt – mitkä ovat kesän parhaat värit?

Kesä on täällä – mökkielämä, leppoisat päivät meren rannalla sekä tuoreiden hedelmien ja vihannesten kirkkaat värit. Keskustelemme Tikkurilan värisuunnittelija Yvonne Karlssonin ja erikoistutkija Ilkka Vehmaan-Kreulan kanssa kesän väreistä ja parhaista vinkeistä kesämökin ilmeen uudistamiseen.  

Mitkä ovat tämän kesän parhaat väriyhdistelmät? Entä ikisuosikit?

Yvonne Karlsson: Jotkin väriyhdistelmät ovat ajattomia, kuten esimerkiksi klassisen raikkaan valkoisen ja tumman laivastonsinisen yhdistelmä. Pastellivärit kaikissa sävyissään – pehmeät pinkit, kirkkaat vihreät ja taivaansiniset yhdessä valkoisen, luonnollisennäköisen puun, rottingin ja ohuiden puuvillakankaiden kanssa – tulevat takaisin joka kesä, koska ne tuntuvat intuitiivisesti hyvin kesäisiltä. Ne ovat kevyitä ja valoisia, kuten kesäkin.

Ilkka Vehmaan-Kreula: Kirkkaanpunainen sopii hyvin niin sisälle kuin uloskin. Se on hyvin kesäinen väri, varsinkin kesämökille. Joitakin ihmisiä kiehtovat kesällä luonnostaan maanläheiset värit ja himmeät sävyt. Puun pehmeys on oleellinen asia: vanha puu, tuore puu ja puun hento keltaisuus sopivat hyvin yhteen kesäisten värien kanssa.

What are the best colors for summer
Valokuvaaja: Kaisa Sojakka/Leroy

Nouseeko mieleenne joitain erityisiä trendejä, kun mietitte kesämökkien ja -huviloiden värejä?

YK: Olen Ilkan tavoin alkanut nähdä sisätiloissa paljon petsattua, vahattua ja maalattua puuta. Puun käyttö tuntuu hyvin luonnolliselta, sillä se ikään kuin tuo luonnon lähellemme. Ja luontoon me juuri kaipaamme digitaalisen kaupunkielämämme keskeltä. Kesämökillä tai ‑huvilalla voi käyttää esimerkiksi ajopuuta ja sinisen sävyjä tai hiekan beigesävyjä ja luoda vaikutelmaa rantaelämästä. Tai mitäpä jos loisit luonnon tuntua sisätiloihin. Vihreänsävyisiä maaleja ja viherkasveja käyttämällä saat luotua yhteyden sisä- ja ulkotilojen välille.

IVK: Me turvaudumme Pohjoismaissa usein luontoon ja lainaamme värejä ympäristöstämme, merenrannoilta ja metsistä. Jos haluat käyttää värejä rohkeammin, voit hakea inspiraatiota oman puutarhasi tai lähialueiden kukista. Luonnonkukkien värisävyt ovat tasapainoisia – ja sopivat siksi hyvin kesähuvilalle.

YK: Hae rohkeasti inspiraatiota kukista! Luonto on paras värisuunnittelija!

Mitä olisi pidettävä mielessä, jos suunnittelee maalaavansa kesähuvilaa tai ‑mökkiä?

IVK: Ensin pitää varmistaa, että kaikki on kunnossa eli ettei maalattava pinta ole likainen tai vaurioitunut. Sen jälkeen voit alkaa valita värejä. Voit etsiä inspiraatiota aivan talon lähiympäristöstä tai alueelta, jolla talo sijaitsee. Tai voit aloittaa sukeltamalla talon historiaan. Etsi kuvia saman aikakauden taloista, tee väritutkimusta ja kysele vanhemmilta paikkakuntalaisilta, miltä mökki on aiemmin näyttänyt.

YK: On hyvä idea pyrkiä kunnioittamaan talon historiaa, kun alat kunnostaa sitä. Voit panostaa myös hieman enemmän sisätilojen somistamiseen, mutta siihen vaikuttaa myös mökin tyyli ja koko. Jos talossa on kauniita yksityiskohtia ja peiliovia, voit pehmentää väritystä – tai päinvastoin!

Millaisia neuvoja antaisit heille, jotka haluavat maalata kesähuvilansa uudelleen?

YK: Kannattaa muistaa, että luulemme usein kyllästyneemme meitä ympäröiviin väreihin, kun kyse onkin itse asiassa muutaman yksityiskohdan parantelusta, talon somisteiden värin muuttamisesta tai oven uudelleen maalaamisesta. Sinun ei aina tarvitse maalata kaikkea, vaan vähempikin riittää raikastamaan kokonaisilmettä. Pieni muutos voi viedä pitkälle.

IVK: Jos maalaat suuria pintoja sisätiloissa, valitse aina vaaleampi sävy. Värit näyttävät usein syvemmiltä ja tummemmilta suuremmilla pinnoilla. Ja mikä tärkeintä, se on vain väri! Voit aina maalata pinnan uudelleen, jos siitä ei tullut sellainen kuin halusit.

YK: Ole rohkea! Enemmän väriä elämään.

Kesämökkimaalarin muistilista ulkomaalaukseen:

1. Värit näyttävät vaaleammilta ja kirkkaammilta suurilla pinnoilla. Valitse himmeämpiä ja tummempia värejä – niin pääset lähemmäksi sitä väriä, josta olet haaveillut.
2. Katso ympärillesi. Värit näyttävät erilaisilta ympäristöstä riippuen. Tummemmat pinnat sulautuvat ympäristöönsä, kun taas vaaleat sävyt erottuvat taustastaan. Tummissa metsämaisemissa voi olla tummempia sävyjä, kun taas avoimet tilat kaipaavat vaaleampia värejä.
3. Valitse väri aina ulkovärikartalta, koska silloin väreissä on huomioitu se, miten ne toimivat ulkotiloissa.
4. Luota itseesi. Muista aina, että maalaaminen on hauskaa, ja ota uusi väri haltuusi.

Kesämökkimaalarin muistilista sisämaalaukseen:

1. Hae inspiraatiota pihamaan näkymistä; rantamaisemasta, metsäisestä ympäristöstä tai avoimesta maisemasta. Etsi sopiva väripaletti ja ryhdy toimeen.
2. Tai etsi mukavia väriyhdistelmiä suosikkimaalauksestasi tai ‑kankaastasi.
3. Maalaa suuret pinnat neutraaleilla pohjaväreillä, jolloin voit helpommin säätää väriskaalaa korostusväreillä.
4. Maalaa yksityiskohdat kuten listat ja ovet jollain muulla värillä kuin valkoisella. Saat näin aikaan selkeän muutoksen, ja voit maalata kaiken myöhemmin uudelleen, jos väri alkaa kyllästyttää.
5. Valitse värit rohkeasti.