Onko sinulla kotitoimisto? Ne ovat nimittäin viime vuoden eli 2020 aikana lisääntyneet huimasti suomalaisten jäätyä entistä enemmän etätöihin viruksen riehuessa maailmalla. Onko se kotitoimisto kuitenkaan loppuun asti mietitty, vai tehdäänkö töitä jopa siinä kotisohvalla tai keittiön pöydän äärellä? Jos asia on näin, oletko miettinyt mitä usean tunnin töiden tekeminen väärässä asennossa saattaa aiheuttaa?
Vieterituoli on hyvä ja helppo vaihtoehto niin kotitoimistoon kuin oikealle työpaikalle. Vieterituolin istuinosa ”pakottaa” istumaan oikein ja siten se tukee työntekoa pakottaen istumatyötä tekevän ihmisen parempaan istuma-asentoon. Nyt kun sen vielä saa vuokrattuna, joten sen hankintakaan investointia ei ole este.
Satulamalli tuolina
Satulamalli ei ole mitenkään uutta tuolimarkkinoilla, mutta se, että siihen on lisättu vieteri renkaiden sijasta on erilaista designia.
Kuopiolainen Arctic Team valmistaa vieterituoleja, koska vieterituoli on hyväksi istujan terveydelle. Se on kehitetty Suomessa fysioterapeuttien toimesta ja tuoli aktivoi kehoa. Se vahvistaa kehon tukilihaksia, kehittää tasapainoa ja pelkästään siinä istuminen vilkastaa aineenvaihduntaa. Mikä tavallinen tuoli edistäisi aineenvaihduntaa?
Vieterituolin istuinosa on lisäksi pyörivä, joten se helpottaa työskentelyäsi, mikäli sinun työpisteesi on laaja ja tarvitset paremman ulottuvuuden. Tuolissa on korkeudensäätö ja painoraja voidaan nostaa erikoisvieterillä jopa 200 kiloon.
Jollet ole käyttänyt satulatuolia aikaisemmin, aloita sen käyttö pikku hiljaa. Vaihda työtuoli satulatuoliin tunniksi, pariksi ensimmäisellä kerralla. Kun lihaksesi vahvistuvat ja selkäranka tottuu ryhdin muutokseen, on helpompi istua pitkiä aikoja tuolilla.
Satulatuolissa ei ole selkänojaa?
Satulatuolissa istuessa saavutetaan suoraan luonnollinen ja ryhdikäs istuma-asento, jolloin yläseläntuki on tarpeeton. Selkänojan käyttö saattaa ohjata istujaa siirtämään jalkoja liikaa eteenpäin, jolloin istujan selkä taipuu ja selkään aiheutuu paineita ja kuormitusta. Jos mietit omaa istumistasi ja vertaat, miten tuoleissa pitäisi istua- istutko sinä oikein omassa tuolissasi?
Oikea työskentelyasento ehkäisee selän rakenteiden, etenkin välilevyjen kuormittumista sekä niska- ja hartiaseudun lihasjännityksiä, jotka voivat aiheuttaa kiputiloja, päänsärkyä ja väsymystä.
Etätyöpisteen ergonomia
On itsestään selvä, että hyvin suunniteltu ja ergonomisesti ajateltu työpiste edistää sekä hyvinvointia että työtehokkuutta. Väärät työasennot aiheuttavat kipuja, eikä väärässä asennossa ole mahdollista tehdä kauaa töitä. Ergonomienen työskentely edellyttää työpistettä, jota voidaan säätää. Ergonominen työpiste myös ylläpitää vireystilaa ja jopa edistää aivojen hyvinvointia!
Samalla kun ergonomia nostaa työn tehokkuutta, on sen myös huolenpitoa ihmisestä. Se, että kotona etätyöpiste voi hetken aikaa ollakin se keittiön pöytä, mutta pidemmällä aikajänteellä on sieltä kotoa löydyttävä parempi vaihtoehto, tai sitten löydettävää lähempää toimistohotelli, josta voi vuokrata huoneen ja rakentaa oma lähityöpiste sinne.
Useimmiten ergonimia tulee esille vasta siinä vaiheessa kun keho alkaa kertoa ongelmista. Kotona on saatettu tehdä tunteja töitä sohvalla löhöillen tai siinä kivassa nojatuolissa istuen – mutta kumpikaan niistä paikoista ei ole tehty työtä varten. Niissä voi olla kiva katsoa televisiota, mutta töitä varten pitäsi kotona olla erillinen työpiste. Rauhallinen työtila, valaistus, sopiva pöytä ja säädettävä työtuoli ovat ergonomian perusasiat.
Vinkki:
Staattinen asento missä tahansa työasennossa on huono vaihtoehto ergonomian kannalta katsottuna. Paras on, jos työasentoa vaihtelee tarpeeksi usein istumisen ja seisomisen välillä sekä istumista eri tuolityyppien välillä. Istumatyön epäterveellisyydestä puhutaan paljon ja laajalti. Nykytutkimuksen valossa istumatyötä tekevän kannattaisi nousta liikkumaan jopa 10 minuutin välein ja vaihtaa asentoa usein.
Jos olet kiinnostunut enemmänkin ergonomiasta, löytyy netistä paljon suomenkielisiä oppaita oikean ergonomisen kokonaisuuden suunnittelulle omiin tarpeisiin, ja omaan paikkaan ja työhön sovellettuna.