Tarkista, että takkasi on Ecodesign-direktiivin mukainen

Euroopan suosituin takkasarja Conturan 500 Style on ekosuunnitteludirektiivin vaatimusten mukainen. Takkamallissa on myös automaattinen sytytystoiminto nopeaa sytytystä varten ja boost-toiminto hiilloksen herättämiseen. KUVA CONTURA

Takkavalmistaja Contura haastaa ihmiset puunpolton laatutalkoisiin.

Takkojen ja puulämmityksen ympäristöystävällisyydestä on puhuttu viime aikoina paljon. Yksi näkökulma on jäänyt vähemmälle huomiolle ja siksi takkavalmistaja Contura toivoo kuluttajien jatkossa kiinnittävän enemmän huomiota hankkimansa takan ympäristöystävällisyyteen.

Helpoin tapa varmistaa takan ympäristöystävällisuus on tarkistaa, onko takkamalli pian voimaan tulevan EU:n Ecodesign-direktiivin mukainen.

– Julkisessa keskustelussa välillä unohtuu, miten isoja eroja takkamallien ympäristöystävällisyydessä on. Asian hahmottamista voi auttaa, jos ajattelee nykyaikaisen kiertoilmatakan olevan kuin pienipäästöinen hybridiauto. Vuosikymmeniä vanha avotakka voi taas päästöiltään olla vähän samanlainen kuin joka mutkassa savuttava ikivanha jenkkiauto, takkavalmistaja Conturan Suomen maajohtaja Mikko Varjokorpi sanoo.

Ecodesign-direktiivi on osa EU:n tavoitetta vuodelle 2020, jonka tarkoitus on pienentää kokonaisenergiankulutusta 20 % ja näin myös kasvihuonekaasujen päästöjä 20 prosentilla. Direktiivin tarkoituksena on parantaa tuotteiden energiatehokkuutta ja ohjata kuluttajia kohti ympäristöystävällisempiä tuotteita.

Takoissa ekotehokkuus tarkoittaa sitä, että takka polttaa puuta puhtaasti ja korkealla hyötysuhteella.

– Kaikki Conturan takkamallit täyttävät jo nyt ekosuunnitteludirektiivin vaatimukset. Tämä on tärkeää, sillä takka on tärkeä osa suomalaista lämmityskulttuuria ja tulee olemaan sitä jatkossakin. Ilman takoista saatavaa lisälämpöä tarvitsisimme talvisaikaan yhden ydinvoimalan verran lisää energiaa kotien lämmitykseen, Varjokorpi muistuttaa, viitaten Taloustutkimuksen tänä vuonna tekemään tutkimukseen.

Haaste puunpolton laatutalkoisiin

Huonosti toteutetun puunpolton päästöt ovat monikertaiset verrattuna oikeanlaiseen kuivan puun polttoon nykyaikaisessa tulisijassa. Siksi Contura haastaa suomalaiset takan käyttäjät, grillaajat ja puukiukaan lämmittäjät puunpolton laatutalkoisiin.

– Tehokkaan lämmityksen ja hyvän ilmanlaadun takaamiseksi takassa, grillissä ja saunan puukiukaassa pitäisi polttaa ainoastaan kuivaa ja puhdasta puuta. Meille kaikille olisi parasta, jos takkaan ei heitettäisi enää yhtään roskia, vanhaa maalattua lautaa tai tunti sitten sisään tuotuja märkiä polttopuita, Varjokorpi toteaa.

Nyrkkisääntönä kannattaa muistaa, että hyvälaatuisen polttopuun kosteuspitoisuus on vain 12-20 prosenttia. Tämä saavutetaan antamalla puun kuivua hyvin ilmastoidussa tilassa vähintään 2 vuotta.

Puunpolton pienhiukkaspäästöjä voi vähentää myös uusimalla vanhan takan moderniin vähäpäästöiseen takkamalliin.

– Meidän kaikkien on tehtävä oma osamme ympäristön suojelemiseksi. Kodeissa kannattaa tarkastella kriittisesti etenkin vanhaa avotakkaa. Moderni puhtaasti puuta polttava kiertoilmatakka tuottaa tutkimusten mukaan jopa 90 prosenttia avotakkaa vähemmän pienhiukkaspäästöjä ja jopa 80 prosenttia vähemmän päästöjä, mitä 10 vuotta vanha takka. Takan uusiminen on yksi nopeimmista tavoista vähentää puunpolton pienhiukkaspäästöjä kotitalouksissa, Varjokorpi sanoo.

Nopea fakta:

Tiesitkö, että kaksi keskikokoista halkoa palaa jopa tunnin Ecodesign-valmiissa kiertoilmatakassa ja vain 15 minuuttia avotakassa?

LÄHTEET

Taloustutkimuksen tutkimus puulämmityksestä:

Taloustutkimuksen tekemän tutkimuksen tilasi Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY.

Avotakan ja ecodesign-direktiivin mukaisen kiertoilmatakan päästövertailu:

http://www.stoveindustryalliance.com/ecodesign-ready-stoves-and-air-quality/