Viisi vinkkiä: uutta ilmettä kylpyhuoneeseen

Kylpyhuoneeseen saa uutta ilmettä esimerkiksi sisustustuotteilla, ja kylpylätunnelman luominen onnistuu ilman suurempia muutoksia. Päivittämällä kylpyhuoneen valaistuksen tai vaihtamalla hanan voi säästää energiaa ja kustannuksia.

K-Raudan asiantuntijat antavat vinkit kylpyhuoneen uudistamiseen. Kaikki kylpyhuoneeseen liittyvät putki-, sähkö- ja vedeneristystyöt kannattaa teettää ammattilaisella.

Vinkki 1: Valaise kylpyhuone oikein

Kun suunnittelet kylpyhuoneen valaistusta, mieti, käytätkö kylpyhuonetta vain peseytymiseen vai onko se tarkoitettu myös kodinhoitoon tai meikkaamiseen.

Jos kylpyhuoneen pinnat ovat vaaleat, ne heijastavat valoa. Kylpyhuoneen käyttö lähinnä peseytymiseen sujuu vähemmälläkin valolla. Jos tilassa kuitenkin esimerkiksi meikataan, on hyvä lisätä valaistusta. ”Meikkaamista ja tarkkaa näkemistä vaativissa tilanteissa valaistukselta vaaditaan hieman enemmän. On hyvä huomioida valaisimen valinnassa, että esimerkiksi peilin sivuille asennetut valaisimet vähentävät varjojen muodostumista kasvoille. Esimerkiksi kostean tilan valaisin CELLO TUBE IP44 toimii hyvin meikkivalaisimena”, K-Raudan tuotepäällikkö Jukka Honkanen sanoo. ”Jos kylpyhuonetta käytetään kodinhoitoon, tarvitaan varsin tehokas, pehmeä yleisvalaistus sekä vaakatason työtasoille että kaappien pystypinnoille ja pyykkien erotteluun”, hän jatkaa.  

Kylpyhuoneen valaistuksessa tärkein muistettava asia on turvallisuus. ”Kylpyhuoneen ja saunan valaistuksessa on tärkeää ottaa huomioon sekä valaisinsijoitteluun että valaisinten IP-kotelointiluokkaan liittyvät kosteussuojausvaatimukset”, Honkanen sanoo. Kuten muutkin kylpyhuoneen sähkötyöt kannattaa vanhojen kiinteiden valaisimien irrotus ja uusien asennus teettää ammattilaisella.

Yleisvinkkinä kylpyhuoneen valaistukseen Honkanen antaa ledien käytön. ”Ne kuluttavat vähän energiaa, syttyvät nopeasti eivätkä kuumene käytössä. Lisäksi niiden käyttöikä on pitkä”, hän sanoo. Jotta tilan värit toistuvat oikein ja luonnollisesti, kannattaa kiinnittää huomiota myös valaisimien ja lamppujen valon värilämpötilaan eli Kelvin-lukuun sekä lamppujen värintoistokykyyn. ”Mitä suurempi värilämpötilaluku eli Kelvin-luku on, sitä kylmemmän väristä valo on. Lämpimän valkoisen Kelvin-luku on 2700, neutraalin valkoisen 4000 ja kylmän valkoisen 6500”, Honkanen kertoo.  

Vinkki 2: Säästä vettä valitsemalla energiatehokas hana ja suihku

Kylpyhuoneessa voi säästää vettä valitsemalla esimerkiksi suihkun tai hanan oikein. ”Koko suihkua ei tarvitse vaihtaa, vaan riittää, että ostaa vettä säästävän käsisuihkun. ”Hyvä esimerkki energiaa säästävästä suihkusta on Croma Select EcoSmart -käsisuihku. Se rajoittaa virtaavan veden yhdeksään litraan minuutissa, jolloin vettä kuluu noin 40 prosenttia vähemmän”, K-Raudan tuotepäällikkö Paula Rupponen kertoo. Samalla vesilasku sekä veden lämmittämiseen kuluva sähkö- tai muu energialasku pienenee. Käsisuihku maksaa itsensä takaisin pienempinä käyttökustannuksina jo muutamassa kuukaudessa. ”Pienempi vedenkulutus ei tarkoita sitä, että miellyttävästä suihkutuntemuksesta pitäisi luopua. Vedensäästösuihkuja on kehitelty jo vuosikymmeniä ja ensimmäiset vedensäästösuihkut on valmistettu jo 1980-luvulla”, Rupponen sanoo.

Pesuallashanan valinnalla voi myös pienentää veden kulutusta. Edullisin ja helpoin tapa säästää vettä pesualtaalla on vaihtaa olemassa olevaan pesuallashanaan vettä säästävä poresuutin. Astetta kunnianhimoisempi vedensäästäjä valitsee kotiinsa elektronisen pesuallashanan, jolla voi saavuttaa lisäsäästöä, sillä hana sulkeutuu automaattisesti vaikkapa hampaiden pesun ajaksi.

”Jos kylpyhuonetta on mahdollista remontoida laajemmin, kannattaa veden säästäminen huomioida wc-istuimen valinnassa”, K-Raudan tuotepäällikkö Sari Pakkanen kertoo. Esimerkiksi IDO Glow wc-istuimessa on vettä säästävä neljän ja kahden litran huuhtelu. Se kuluttaa keskimäärin 30 prosenttia vähemmän vettä kuin vanhat wc-istuimet. Haluttaessa huuhtelumäärän voi helposti säätää kuuteen tai kolmeen litraan. ”Wc-istuimia on saatavana myös mustana ja näin voit luoda esimerkiksi tyylikkään mustavalkoisen kylpyhuoneen”, Pakkanen lisää.

Vinkki 3: Vaihda kylpyhuonekalusteet

Allaskaapin ja peilikaapin vaihdolla voi saada uutta ilmettä aikaan kylpyhuoneessa. ”Kylpyhuonekalusteet voi vaihtaa itse. Sekä vanhat että uudet kiinnitysreiät pitää kuitenkin muistaa tiivistää silikonilla tai tiivistemassalla”, K-Raudan Remonttineuvonnan remonttineuvoja Timo Jokela sanoo.

Ennen kylpyhuonekalusteiden vaihtoa kannattaa ottaa yhteyttä isännöitsijään. ”Joissakin taloyhtiöissä on remonttiohjeistukset kaikille kylpyhuoneissa tehtäville remonteille, joissa seinä- tai lattiapintaa pitää porata tai avata. Tarkista ensin isännöitsijältäsi, mitä kylpyhuoneessa saa tehdä itse ja edellyttääkö taloyhtiö työn valvontaa”, Jokela kertoo ja jatkaa: ”Joskus vesivahingon yhteydessä havaitaan, että kylpyhuoneen vedeneristyksiin on tehty luvattomia reikiä ja tällöin kuivaus- ja korjausvastuu saattaa jäädä asukkaalle. Kannattaa myös varmistaa ennen peilikaapin kiinnitysreikien poraamista, ettei seinässä kulje sähkö- tai vesijohtoja.”

Vinkki 4: Piristä ilmettä piensisustustuotteilla

Aina ei ole mahdollista tehdä kylpyhuoneeseen suuria muutoksia, mutta pienilläkin päivityksillä sen saa näyttämään raikkaammalta ja viihtyisämmältä. Pyyhkeet, kylpyhuoneen matot, pyyhekoukut ja vaikkapa uudet vetimet kaapistojen oviin saavat kylpyhuoneen näyttämään erilaiselta. Myös kasvit – silkkisinäkin – korit, seinänaulakot ja koukkusarjat uudistavat kylpyhuoneen ilmettä helposti.

”Sisustustuotteilla voi tuoda uutta tyyliä kylpyhuoneeseen, ja luoda ripauksen kylpylätunnelmaa tai hieman huonemaisempaa vaikutelmaa ilman suuria muutostarpeita”, K-Raudan kansainvälinen tuoteryhmäpäällikkö Timja Korkeavuori sanoo. Pienilläkin yksityiskohdilla on yllättävän paljon merkitystä kokonaisuudessa. ”Tarvittaessa pyyhkeet, matto ja suihkuverho kannattaa vaihtaa uusiin ja laadukkaisiin, yhteen sopiviin tuotteisiin. Samoin saippuakupit ja mukit tai muut näkyvillä pidettävät esineet kannattaa uusia jämäkän ja laadukkaan oloisiin saman sarjan tuotteisiin”, Korkeavuori jatkaa.

”Kylpyhuoneessa kannattaa suosia pesualtaan yhteydessä allaskaapistoja sekä saman sarjan yhtenäisiä sivukaappeja, jotka toimivat paitsi järjestyksen ylläpitäjinä myös tuovat uutta ilmettä kylpyhuoneeseen”, Korkeavuori kertoo. Cello-sarjaan on tulossa maaliskuussa uutuutena paperiset Ilta-korit, jotka sopivat mainiosti lisävarusteiksi Cello-allaskaappien laatikostoihin. Ilta-säilytyskorit täydentävät aiemmin ilmestyneitä Aamu-säilytyskoreja. Molempia löytyy klassisissa väreissä valkoisena, mustana sekä harmaana.

Vinkki 5: Teetä sähkö-, putki- ja vedeneristystyöt ammattilaisella

Kylpyhuoneremonttiin tarvitaan taloyhtiön lupa. Omakotitalossa asuessa kaupunki tai kunta voi vaatia luvan esimerkiksi märkätilojen laajennukselle. Kannattaa siis antaa ammattilaisten hoitaa kylpyhuoneen rakenteet ja pinnat sekä sähkö-, putki- ja vedeneristystyöt.

Vinkkejä kylpyhuoneisiin ja kylpyhuoneremonttiin K-Raudan verkkosivuilla

Tutustu kylpyhuonetrendeihin 2020: https://www.k-rauta.fi/remontti/kylpyhuoneremontti/kylpyhuonetrendit-2019

Inspiroidu laattatrendeistä 2019-2020: https://www.k-rauta.fi/remontti/kylpyhuoneremontti/laattatrendit-2019-2020/

Valaisimen IP-luokitus kertoo valaisimen vedenkestävyydestä: https://www.k-rauta.fi/inspiraatio-ja-ohjeet/valaistus/valaisimen-ip-luokitus

Lue vinkit kylpyhuoneremonttiin: https://www.k-rauta.fi/remontti/kylpyhuoneremontti/

K-Raudan Remonttineuvonta: lähetä kysymyksesi lomakkeella https://www.k-rauta.fi/remonttineuvonta tai soita puh. 044 700 1000 (avoinna arkisin klo 8-16)

Lue K-Raudan Remonttineuvonnan vastaukset useimmin kysyttyihin kysymyksiin kylpyhuoneista: https://www.k-rauta.fi/remontti/remonttineuvonta/usein-kysytyt-kysymykset/?id=kylpyhuone